حیات وحش ایران
نوشته شده توسط : محمدرضا

افزایش پروانه های شکار، تهدیدی برای حیات وحش ایران

صدور پروانه های شکار در ایران افزایش پیدا کرده است. در سال گذشته ۷۰ پروانه شکار از طرف سازمان محیط زیست صادر شده ، که به گفته فعالان محیط زیست و خبرگزاری ها در ایران این رقم در سال جاری حدود ۱۴ درصد افزایش پیدا کرده است. معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی محیط زیست ایران گفته است افزایش صدور پروانه شکار حیوانات وحشی برای پرندگان و گراز همچنان در حال انجام است.

اعلام افزایش صدور پروانه شکار توسط سازمان محیط زیست با آغاز فصل شکار در ایران نگرانی هایی را در علاقه مندان به حیوانات و فعالان حوزه محیط زیست ایجاد کرده است. کارشناسان بر این باورند که پیش از هر افزایش یا کاهش پروانه شکار باید برآورد جمعیتی از گونه مورد نظر برای شکار تهیه کرد.

علی برهانی کیا فعال حوزه حیات وحش می گوید "معمولا در طول یک سال جمعیت یک گونه از حیوانات به آن حد زیاد نمی شود که بتوان چند برابر شکار شود، مگر این که برآورد جمعیت در یک مدت طولانی انجام نشده باشد. در غیر اینصورت افزایش پروانه شکار غیر معمول است."

فرخ مستوفی، کارشناس محیط زیست، معتقد است سازمان محیط زیست باید در مورد افزایش صدور پروانه شکار پاسخگو باشد. آقای مستوفی می گوید "سازمان محیط زیست یکی از مسئولیت هایش برآورد آماری برای شکارگاه ها است. با توجه به اینکه وضع محیط زیست ما روز به روز بدتر می شود، به نظر من افزایش پروانه شکار قابل توجیه نیست."

در همین حال که خبر افزایش صدور پروانه شکار اعلام شده، باقر صدوق، معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست، از صدود مجوز شکار برای شکارچیان خارجی خبر داده و گفته این مجوزها برای شکار گراز صادر شده و روند صدور آن همچنان ادامه دارد.

این در حالی است که گروهی از کارشناسان معتقدند شکارچیان خارجی برای شکار گراز نیازی به ورود به ایران ندارند و شکار آن در کشورهایی نظیر ارمنستان راحت تر و امکان پذیر تر است. اما مسئله شاخ، کله و دندان گراز است که برای شکارچیان بسیار مهم است و به دلیل ارزان بودن هزینه مجوز شکار در ایران، شکارچیان خارجی به ایران می آیند.

آقای مستوفی می گوید "یکی از مشکلات محیط زیست ایران این است که خارجی ها بدون توجه به اینکه بدانند حضورشان باعث تهدید محیط زیست است به کشور می آیند و شکار می کنند."

برخی از صاحبنظران با استناد به این مسئله که حرام بودن گوشت گراز می تواند از دلایل افزایش مجوز شکار این حیوان باشد، بر مفید بودن گراز در چرخه حیات وحش و محیط زیست تاکید می کنند.

فرخ مستوفی : سازمان محیط زیست یکی از مسئولیت هایش برآورد آماری برای شکارگاه ها است. با توجه به اینکه وضع محیط زیست ما روز به روز بدتر می شود، به نظر من افزایش پروانه شکار قابل توجیه نیست

فرخ مستوفی می گوید:"سازمان محیط زیست وظیف اش این است که به همه موجوات و جانواران یکسان نگاه کند و تحت تاثیر فرهنگ خاص رایج در یکی از بخشها نباشد، زیرا جانوران در چرخه زندگی می کنند. گراز یکی از مفیدترین حیوانات در ایران است. یکی از دلایل مفید بودن این حیوان این است که درتمام طول زمستان، گراز خاک را زیر و رو می کند. یکی از راههای رشد درختان توسط این حیوان صورت می گیرد."

پرندگان از دیگر موجوداتی هستند که شکار آنها نیز در فصل شکار هم به شکل غیر قانونی در حال انجام است و هم مجوز آن نسبت به سال گذشته بیشتر صادر شده است.

علی برهانی کیا، فعال حوزه حیات وحش می گوید:"سال به سال تعداد پرندگان کمتر می شود، جایی برای افزایش صید نیست. اما باید کنترل بیشتری شود. با سر و صدا، ایجاد شده از شلیک گلوله ها آرامش پرندگان به هم زده می شود."

فرخ مستوفی کارشناس محیط زیست نیز معتقد است این حجم شکار زندگی حیوانات و اهالی منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد. او می گوید:"طبق آمار رسمی ما حدود یک میلیون پروانه تفنگ صادر کرده ایم. این ها هر سال تعداد زیادی فشنگ برای سهمیه می گیرند، در سال باید حدود ۷۰ میلیون گلوله به موجودات زنده شلیک شود. این یک محیط جنگی به وجود می آورد. بخش عمده زندگی صیادها در زمستان، گرفتن پرندگان به وسیله پرنده های دست آموزی است که تربیت کرده اند. این پرندگان را به هوا فرستاده و پرندگان وحشی به دنبال آنها رفته و به تور می افتند.این یک سیستم باستانی شکار در ایران است، بدون شلیک گلوله و ایجاد وحشت برای حیوانات."

گروهی از فعالان حوزه محیط زیست با انتقاد از روند افزایش شکار جانوران می گویند از آنجائی که آمار صحیحی از تعداد جانوارن مورد نظر وجود ندارد، افزایش مجوز محیط زیست و حیات جانوری ایران را به مخاطره می اندازد. از سوی دیگر شکارچیان غیر حرفه ای هم می توانند با دریافت مجوز به شکار روند و به دلیل عدم آگاهی صحیح پرندگان نادر، یا حیواناتی را شکار کنند که مجوز برای شکارش ندارند. سرب های ناشی از شلیک گلوله ها نیز شالی زارها، تالاب ها و خاک محل شکار را آلوده می کند. برخی از صاحب نظران این عدم توجه را ناشی از فعالیت ناصحیح محیط زیست در حوزه حیات وحش در ایران می دانند.




:: موضوعات مرتبط: حیات وحش , ,
:: بازدید از این مطلب : 1670
|
امتیاز مطلب : 229
|
تعداد امتیازدهندگان : 69
|
مجموع امتیاز : 69
تاریخ انتشار : شنبه 29 آذر 1388 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: